ARHIVSKA STRAN VEGAN.SI

To so arhivirane strani starega portala vegan.si. Obišči prenovljeno stran na vegan.si.

Veganska orehova potica v rolicah

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave: 90 minut
Avtor: Barbara Hrovat

Sestavine

Testo:

  • 600 g moke (polovico mehke, polovico ostre)
  • 50 g kvasa
  • 50 g kokosovega masla
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica olja
  • 2 veganski jajci (= 2 žlici NoEgg ali 2 laneni jajci/2 žlički mletih lanenih semen z 2 žličkama vode)
  • 200-300 ml ovsenega mleka (prilagajanje moki)

 

Nadev:

  • 300-400 g mletih orehov
  • pest nasekljanih orehov
  • 50 g sladkorja
  • 20 g kokosovega masla
  • 200 ml ovsenega mleka (lahko uporabimo katerokoli rastlinsko mleko)
  • 1 žlica ruma
  • 1/4 male žličke cimeta
  • nekaj ščepov bourbonske vanilije (ali vanilijeva aroma/sladkor)
  • pest rozin (lahko izpustimo ali pa uporabimo rozine namočene v rumu)

 

Preliv:

  • 300 ml ovsenega mleka
  • 2 žlici sladkorja

Priprava

Pripravimo kvasec* iz kvasa, 2 malih žličk moke in 1 male žličke sladkorja. V to mešanico vlijemo 50 ml mlačne vode (dobimo konsistenco mase za palačinke), pokrijemo in pustimo vzhajati okoli 5-10 minut (masa se mora podvojiti). Iz kvasca in ostalih sestavin za testo pripravimo kvašeno testo*, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter damo vzhajati na toplo mesto za 20-30 minut (ponovno naj bi se masa podvojila).

Medtem pripravimo nadev iz zgoraj navedenih sestavin. Vzhajano testo razvaljamo, pomažemo z nadevom in zvijemo. Narežemo na 1.5-2 cm debele rezine in jih polagamo v namazan pekač. Pečemo okoli 40 minut pri 180-200°C. V skodelici zmešamo ovseno mleko in sladkor za preliv, ga segrejemo in polijemo po pečenih zvitkih, ki jih še 10 minut pustimo v razgreti, odklopljeni pečici.

*Opomba: Najbolj idealna temperatura mlačne vode je 40-46°C. Pri pripravi kvašenega testa je pomembno, da soli ne vmešamo direktno v kvasec, ampak jo vmešamo proti koncu (ko je kvasec že vmešan v moko). Pri vzhajanju testo ne sme biti na prepihu. Najbolj idealna temperatura za vzhajanje je 30°C (ne sme biti prenizka, ne sme biti previsoka). Pečico lahko prvič odpremo komaj tedaj, ko je testo že na pol pečeno, sicer upade.

Rolice lahko pripravimo tudi z drugimi nadevi:

- cimetove rolice (več cimeta, rjavi sladkor, veganska margarina)

- pehtranova potica v rolicah (tofu, sojina/ovsena smetana, sladkor, sesekljan pehtran)

- makova potica v rolicah (mak, slivova ali marelična marmelada, sojino/ovseno mleko)

- kokosova potica v rolicah (kokosova moka, sojin/kokosov jogurt, nekaj  kapljic limoninega soka, sladkor v prahu, vanilija)

Preglej ostale recepte