Testo:
Nadev:
Preliv:
Pripravimo kvasec* iz kvasa, 2 malih žličk moke in 1 male žličke sladkorja. V to mešanico vlijemo 50 ml mlačne vode (dobimo konsistenco mase za palačinke), pokrijemo in pustimo vzhajati okoli 5-10 minut (masa se mora podvojiti). Iz kvasca in ostalih sestavin za testo pripravimo kvašeno testo*, ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo ter damo vzhajati na toplo mesto za 20-30 minut (ponovno naj bi se masa podvojila).
Medtem pripravimo nadev iz zgoraj navedenih sestavin. Vzhajano testo razvaljamo, pomažemo z nadevom in zvijemo. Narežemo na 1.5-2 cm debele rezine in jih polagamo v namazan pekač. Pečemo okoli 40 minut pri 180-200°C. V skodelici zmešamo ovseno mleko in sladkor za preliv, ga segrejemo in polijemo po pečenih zvitkih, ki jih še 10 minut pustimo v razgreti, odklopljeni pečici.
*Opomba: Najbolj idealna temperatura mlačne vode je 40-46°C. Pri pripravi kvašenega testa je pomembno, da soli ne vmešamo direktno v kvasec, ampak jo vmešamo proti koncu (ko je kvasec že vmešan v moko). Pri vzhajanju testo ne sme biti na prepihu. Najbolj idealna temperatura za vzhajanje je 30°C (ne sme biti prenizka, ne sme biti previsoka). Pečico lahko prvič odpremo komaj tedaj, ko je testo že na pol pečeno, sicer upade.
Rolice lahko pripravimo tudi z drugimi nadevi:
- cimetove rolice (več cimeta, rjavi sladkor, veganska margarina)
- pehtranova potica v rolicah (tofu, sojina/ovsena smetana, sladkor, sesekljan pehtran)
- makova potica v rolicah (mak, slivova ali marelična marmelada, sojino/ovseno mleko)
- kokosova potica v rolicah (kokosova moka, sojin/kokosov jogurt, nekaj kapljic limoninega soka, sladkor v prahu, vanilija)