ARHIVSKA STRAN VEGAN.SI

To so arhivirane strani starega portala vegan.si. Obišči prenovljeno stran na vegan.si.

Potica

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave: 2 uri
Avtor: Kristina Budna Rovšnik

Sestavine

Za pekač za potico premera 23 cm:

za testo:

  • 500 g mehke bele moke (dodatnih nekaj žlic)
  • 1,5 žličke soli
  • 0,5 žličke mletega cimeta
  • 4 žlice sladkorja (in 1 žlica za kvas)
  • 4 dl riževega napitka
  • 1 limona
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlici sončničnega olja (in 2 žlici za mesenje)
  • 0,5 kocke kvasa (20 g)

za nadev:

  • 200 g mletih orehov
  • 150 g mletih lešnikov
  • 1 žlica ruma
  • 0,5 limone
  • 4 dl riževega napitka
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 5 žlic sladkorja
  • 100 g rozin
  • 3 žlice kakava
  • 1 žlička mletega cimeta

Priprava

Za testo pogrejemo rižev napitek, naj bo mlačen do topel. Dodamo mu 1 žlico sladkorja, 1 žlico moke in nadrobljen kvas. Premešamo in pustimo vzhajati.
 
Medtem damo v večjo posodo 500 g moke, sol (na rob moke, saj se ne sme srečati s kvasom), cimet, in 4 žlice sladkorja. Dobro operemo limono in v moko na drobno naribamo lupino, ob rob moke dolijemo 1 žlico ruma in 2 žlici sončničnega olja.
 
Ko je kvas vzhajan, naredimo v sredino moke jamico, ga zlijemo vanjo in pričnemo z mesenjem. Mesimo intenzivno. Če je testo na otip premehko, dodamo še malo moke, če je pretrdo, pa malo toplega riževega napitka. Ko dobimo lepo homogeno maso, ki gre lažje od posode in rok, a ne še čisto, dolijemo 2 žlici sončničnega olja in mesimo še kakšno minutko. Testo rahlo odmikamo od dna posode, da ga lahko poprašimo z malo moke vse naokoli. Posujemo jo tudi po vrhu testa, posodo pokrijemo s čisto serveto in pustimo vzhajati približno 45 minut na toplem mestu.

Medtem pripravimo nadev. V večjo posodo damo orehe in lešnike ter jih prelijemo s tokrat vrelim riževim napitkom (za začetek lahko dolijemo samo polovico). Dodamo vse sestavine, limono dobro operemo in naribamo pol lupine. Nadev mora biti precej gost. Če je preredek, dodamo orehe in lešnike ali krušne drobtine, če je pregost, pa še malo napitka. Ocenimo gostoto nadeva in dolijemo preostali rižev napitek. Idealna gostota nadeva je, če ta ne pade takoj z žlice, ampak ga je potrebno malo potresti, ko naredimo kupček na testu, pa se ne sme razlesti sam od sebe.

Ko je testo vzhajano (po približno 45 minutah), ga zvrnemo na desko, ki smo jo prej enakomerno in izdatno pomokali. Tudi po vrhu testa in valjarju poprašimo moko in pričnemo z valjanjem – valjamo od sredine navzven v elipsasto obliko, testo mora biti enakomerno razvaljano.
Na razvaljano testo enakomerno razmažemo nadev. Z leve in desne strani zapognemo robove, da nam nadev ne bo uhajal iz štruce. Testo pričnemo zvijati s spodnje strani navzgor tako, da vedno izpodmaknemo nekaj testa in ga nežno potegnemo preko nadeva. Če bo testo pravilno zvito, pečena potica ne bo odstopala od skorje.

Pekač premažemo z nekaj sončničnega olja, čez poprašimo z moko, pekač obrnemo na glavo in iz njega stresemo odvečno moko. Zvito štruco nežno, da je ne strgamo, položimo v pekač. Če je štruca predolga, jo z nožem odrežemo in damo v dodaten pekač. S čisto serveto pokrijemo in pustimo vzhajati še nekaj časa.

Pečico vklopimo na 200 stopinj Celzija. Ko se volumen potice poveča za približno tretjino, jo damo v že ogreto pečico. Čez 10 minut temperaturo znižamo na 175 stopinj. Potico opazujemo – ko pridobi željeno barvo (kot izgleda pečena potica), jo pokrijemo z alu folijo. Pečemo še približno 40 do 50 minut (odvisno od količine nadeva, velikosti potice in moči pečice).

Ko se nam zdi, da je potica pečena, opravimo test z zobotrebcem – z njim prebodemo potico, če na njem ni sledi testa, je pečena. Potico vzamemo iz pečice, jo pokrijemo s čisto serveto in pustimo nekaj minut. Ko se nekoliko ohladi, primemo pekač s serveto in potico zvrnemo iz pekača na čisto serveto ali prt, spet pokrijemo in pustimo, da se ohladi.

*Potico lahko shranimo v zamrzovalniku. Tako jo lahko pripravimo že vnaprej za praznike in ostale dni, ko jo bomo pač potrebovali.
 
*Namesto klasičnega pekača za potico lahko uporabimo tudi ostale pekače.
 
*Testo mora biti res mehko, tako potica ne bo zbita in podobna teksturi kruha.
 
*Recept za nadev je seveda okviren, zato ne pozabimo upoštevati svojega okusa – dodamo lahko več ali manj kakava v prahu, sladkorja, cimeta, rozin, ruma ali pa dodamo kakšno sestavino po svoji izbiri.
 
*Potico lahko pripravimo z mnogimi drugimi nadevi: makovim, kokosovim, rožičevim, pehtranovim, orehovim, lešnikovim...

Več Kristininih zgodb iz rastlinske kuhinje in izven nje si lahko ogledate na njenem blogufacebooku in instagramu

Preglej ostale recepte