|
STROČNICE |
POLNOZRNATA ŽITA |
OREŠČKI |
SEMENA |
MLEČNI IZDELKI |
JAJCA |
RIBE |
KOPENSKO MESO |
VSEBNOST BELJAKOVIN |
||||||||
VPLIV NA TVEGANJE ZA PREDČASNO SMRT IZ KATEREGAKOLI RAZLOGA |
Redno uživanje znižuje tveganje |
Redno uživanje znižuje tveganje |
Redno uživanje znižuje tveganje |
Nimamo dovolj podatkov za oceno vpliva; vpliv je predvidoma podoben kot pri oreščkih |
Vpliv na tveganje je odvisen od zaužite količine |
Vpliv na tveganje je odvisen od zaužite količine |
Redno uživanje znižuje tveganje |
Predelano meso povečuje tveganje; rdeče meso povečuje tveganje |
Belo meso nima vpliva |
||||||||
ODGOVORNOST ZA ŠIRJENJE BAKTERIJ, ODPORNIH NA PROTIMIKROBNA ZDRAVILA |
Ne predstavljajo tveganja |
Ne predstavljajo tveganja |
Ne predstavljajo tveganja |
Ne predstavljajo tveganja |
Svetovna živinoreja porabi približno 73 % vseh proizvedenih protimikrobnih zdravil |
Svetovna živinoreja porabi približno 73 % vseh proizvedenih protimikrobnih zdravil |
Ribogojnice: Tveganje se ne razlikuje od tveganja pri kopenski živinoreji |
Svetovna živinoreja porabi približno 73 % vseh proizvedenih protimikrobnih zdravil |
Ribolov: Ne predstavlja tveganja |
||||||||
VPLIV NA PODNEBNE SPREMEMBE |
Majhen vpliv; izjema z zmernim vplivom je riž - a tudi ta ima manjši ogljični odtis od jajc, rib in piščančjega mesa |
Živinoreja nosi 81 % odgovornosti za nezaželjen vpliv evropskega kmetijstva na podnebne spremembe |
Živinoreja nosi 81 % odgovornosti za nezaželjen vpliv evropskega kmetijstva na podnebne spremembe |
Ribe imajo v povprečju takšen ogljični odtis na kilogram živila kot piščančje meso ali jajca |
Živinoreja nosi 81 % odgovornosti za nezaželjen vpliv evropskega kmetijstva na podnebne spremembe |
|||
RACIONALNOST RABE ZEMELJSKE POVRŠINE |
Majhne zahteve po kmetijskih površinah |
Majhne zahteve po kmetijskih površinah |
Majhne zahteve po kmetijskih površinah |
Nimamo dovolj podatkov za oceno zahtev po kmetijskih površinah |
Živinoreja (vključno z ribogojnicami) na globalnem nivoju k prehrani ljudi doprinese 18 % kalorij, zavzema pa 83 % kmetijskih površin |
Živinoreja (vključno z ribogojnicami) na globalnem nivoju k prehrani ljudi doprinese 18 % kalorij, zavzema pa 83 % kmetijskih površin |
Živinoreja (vključno z ribogojnicami) na globalnem nivoju k prehrani ljudi doprinese 18 % kalorij, zavzema pa 83 % kmetijskih površin |
Živinoreja (vključno z ribogojnicami) na globalnem nivoju k prehrani ljudi doprinese 18 % kalorij, zavzema pa 83 % kmetijskih površin |
Ribolov: Ne zahteva kmetijskih površin, a prekomerno izrablja vodne habitate |
||||||||
VPLIV NA UPAD BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI |
Majhne zahteve po kmetijskih površinah in posledično majhen vpliv na upad biotske raznovrstnosti |
Majhne zahteve po kmetijskih površinah in posledično majhen vpliv na upad biotske raznovrstnosti |
Majhne zahteve po kmetijskih površinah in posledično majhen vpliv na upad biotske raznovrstnosti |
Nimamo dovolj podatkov za oceno vpliva |
Živinoreja nosi 78 % odgovornosti za nezaželjen vpliv evropskega kmetijstva na izgubo kopenske biotske raznovrstnosti |
Živinoreja nosi 78 % odgovornosti za nezaželjen vpliv evropskega kmetijstva na izgubo kopenske biotske raznovrstnosti |
Ribolov je glavni krivec za upad morske biotske raznovrstnosti |
Živinoreja nosi 78 % odgovornosti za nezaželjen vpliv evropskega kmetijstva na izgubo kopenske biotske raznovrstnosti |
Ribogojnice zaradi ribje krme nimajo nič drugačnega vpliva kot ribolov/živinoreja |
||||||||
VPLIV NA RUŠENJE FOSFORJEVEGA IN DUŠIKOVEGA KROGA |
Majhne zahteve po fosforju; majhne izgube dušika v okolje |
Majhne zahteve po fosforju; majhne izgube dušika v okolje |
Majhne zahteve po fosforju; majhne izgube dušika v okolje |
Majhne zahteve po fosforju; podatkov o izgubah dušika nimamo dovolj za oceno vpliva |
Živinoreja nosi 73 % odgovornosti za nezaželjen vpliv evropskega kmetijstva na rušenje fosforjevega in dušikovega kroga |
Živinoreja nosi 73 % odgovornosti za nezaželjen vpliv evropskega kmetijstva na rušenje fosforjevega in dušikovega kroga |
Ribogojnice: Majhne zahteve po fosforju; velike izgube dušika v okolje |
Živinoreja nosi 73 % odgovornosti za nezaželjen vpliv evropskega kmetijstva na rušenje fosforjevega in dušikovega kroga |
Ribolov: Ne vpliva na rušenje fosforjevega in dušikovega kroga |
||||||||
PORABA VODE |
Nizka poraba; izjema z visoko porabo je riž |
Nimamo dovolj podatkov za oceno porabe |
Ribogojnice: Visoka poraba |
Meso prežvekovalcev: Visoka poraba |
||||
Prašičje meso: Visoka poraba |
||||||||
Ribolov: Ni porabnik vode |
Perutninsko meso: Nizka poraba |
|||||||
VPLIV NA ZAKISOVANJE OCEANOV |
Vpliv je predvidoma takšen kot vpliv na podnebne spremembe |
Vpliv je predvidoma takšen kot vpliv na podnebne spremembe |
Vpliv je predvidoma takšen kot vpliv na podnebne spremembe |
Vpliv je predvidoma takšen kot vpliv na podnebne spremembe |
Vpliv je predvidoma takšen kot vpliv na podnebne spremembe |
Vpliv je predvidoma takšen kot vpliv na podnebne spremembe |
Vpliv je predvidoma takšen kot vpliv na podnebne spremembe |
Vpliv je predvidoma takšen kot vpliv na podnebne spremembe |
... ... Nadaljevanje primerjalne tabele je na naslednji strani ... ... |
||||||||
|
STROČNICE |
POLNOZRNATA ŽITA |
OREŠČKI |
SEMENA |
MLEČNI IZDELKI |
JAJCA |
RIBE |
KOPENSKO MESO |
VPLIV NA PREHRANSKO VARNOST |
Pridelava prispeva k prehranski varnosti |
Pridelava prispeva k prehranski varnosti |
Pridelava prispeva k prehranski varnosti |
Pridelava prispeva k prehranski varnosti |
Krmljenje toplokrvnih rejnih živali s poljščinami ogroža prehransko varnost |
Krmljenje toplokrvnih rejnih živali s poljščinami ogroža prehransko varnost |
Ribogojnice: Nimamo dovolj podatkov za oceno vpliva |
Krmljenje toplokrvnih rejnih živali s poljščinami ogroža prehransko varnost |
Krmljenje prežvekovalcev izključno z rastlinami in deli rastlin, ki za človeka niso užitne, prispeva k prehranski varnosti; za izrabo travinj to velja le, če ne rastejo na orni zemlji, ki bi jo bilo bolj racionalno uporabiti za pridelavo rastlinske hrane za ljudi |
Ribolov: Prispeva k prehranski varnosti |
Krmljenje prežvekovalcev izključno z rastlinami in deli rastlin, ki za človeka niso užitne, prispeva k prehranski varnosti; za izrabo travinj to velja le, če ne rastejo na orni zemlji, ki bi jo bilo bolj racionalno uporabiti za pridelavo rastlinske hrane za ljudi |
||||||
ZAKOL ŽIVALI |
Ni zakolov |
Ni zakolov |
Ni zakolov |
Ni zakolov |
Ko mlečnost pri kravi pade pod neko ekonomično mejo, sledi zakol; zakoli telet in telic so prav tako inherentno povezani s pridelavo mlečnih izdelkov |
Ko nesnost pri kokoših nesnicah pade pod neko ekonomično mejo, sledi zakol; maceracija piščancev moškega spola, starih do 72 ur, je prav tako inherentno povezana s pridelavo jajc |
Odsotnost trpljenja med zakolom/ulovom rib je tema, ki je v zakonodaji mnogo slabše zastopana kot pri kopenskih živalih; stranski ulov (angl. by-catch) poleg tega predstavlja približno 40 % celotnega ulova rib in zelo velik del tega se obravnava kot odpadek |
Perutninsko meso: Z enim zakolom klavec pridobi manj kot 2 kg očiščenega trupa |
Prašičje meso: Z enim zakolom klavec pridobi 92 kg očiščenega trupa |
||||||||
Goveje meso: Z enim zakolom klavec pridobi 305 kg očiščenega trupa |
||||||||
DOBROBIT ŽIVALI |
Tema se ne nanaša na živila rastlinskega izvora |
Tema se ne nanaša na živila rastlinskega izvora |
Tema se ne nanaša na živila rastlinskega izvora |
Tema se ne nanaša na živila rastlinskega izvora |
Zakol škoduje dobrobiti živali - to še posebej velja za mlade živali; mnogi se strinjajo, da so živali v praksi še vedno obravnavane kot nečuteča bitja, čeprav so bile v evropski zakonodaji definirane kot čuteča bitja že leta 1997; dovoljeno je za vedno ločiti kravo in njenega mladiča; dovoljena je reja brez izpusta; dovoljeno je privezovati živali in jim močno omejevati gibanje; dovoljeno je umetno osemenjevanje, ...
Več: Klikni tu. |
Zakol/maceracija škoduje dobrobiti živali - to še posebej velja za mlade živali; mnogi se strinjajo, da so živali v praksi še vedno obravnavane kot nečuteča bitja, čeprav so bile v evropski zakonodaji definirane kot čuteča bitja že leta 1997; največja dovoljena gostota naseljenosti ni določena z namenom optimizacije dobrobiti živali, pač pa je določena z namenom optimizacije dobička; hlevi v Sloveniji tudi z več kot 30000 živalmi; dovoljeni so krajšanje kljunov, kletke, reja brez izpusta; dovoljena je reja živali v takšnih objektih, kjer mora umetna svetloba nadomestiti naravno, ...
Več: Klikni tu. |
Zakol/ulov škoduje dobrobiti živali - to še posebej velja za mlade živali; mnogi se strinjajo, da so živali v praksi še vedno obravnavane kot nečuteča bitja, čeprav so bile v evropski zakonodaji definirane kot čuteča bitja že leta 1997; največja dovoljena gostota naseljenosti v ribogojnicah ni določena z namenom optimizacije dobrobiti živali, pač pa je določena z namenom optimizacije dobička ...
Več: Klikni tu. |
Zakol škoduje dobrobiti živali - to še posebej velja za mlade živali; mnogi se strinjajo, da so živali v praksi še vedno obravnavane kot nečuteča bitja, čeprav so bile v evropski zakonodaji definirane kot čuteča bitja že leta 1997; največja dovoljena gostota naseljenosti ni določena z namenom optimizacije dobrobiti živali, pač pa je določena z namenom optimizacije dobička; dovoljene so kastracija, krajšanje repa in krajšanje podočnikov z brušenjem, kletke, reja brez izpusta; dovoljeno je privezovati živali in jim močno omejevati gibanje; dovoljena je reja živali v takšnih objektih, kjer mora umetna svetloba nadomestiti naravno, ... Več: Klikni tu. |