ARHIVSKA STRAN VEGAN.SI

To so arhivirane strani starega portala vegan.si. Obišči prenovljeno stran na vegan.si.

Oblačila

Recite ne volni, usnju, krznu in semišu

oblacila_1.jpgVeganstvo kot življenjski stil vpliva tudi na izbiro oblačil. Med popularnimi materiali najdemo svilo, usnje, volna, semiš in ostale materiale, ki jih pridelujejo iz živali. Čeprav se zaradi tega vegani odpovemo kakšnemu lepemu kosu oblačila, je takšna odločitev pravilna.

Usnjeni dodatki so povsem nepotrebni iz etičnih in estetskih razlogov. Redki so modni oblikovalci, ki še vztrajajo na preživetih modnih trendih. Namesto usnjenih jaken in volnenih plaščev je zadnjih pet let v zimskem času zelo popularen bombažni trenčkot. Bombažne pletenine so cenovno ugodne in zelo udobne, prav tako pa jih zaradi lastnosti bombaža v tovarnah lažje oblikujejo.

Kaj je narobe z volno

Problem z volno je na prvi pogled čistunski princip veganov. Vendar ni tako. Industrija z volno se je v zadnjih sto letih tako razbohotila, da v Avstraliji trenutno živi več kot 145 milijonov ovac, namenjenih izključno pridelavi volne. Ovac ni potrebno striči, ker jim zraste ravno dovolj dlake za preživetje tako zime kot poletja – to je le mit za upravičevanje izkoriščevanja ovac. Vsako leto v Avstraliji umre vsaj milijon ovac zaradi podhladitve po tem, ko so pomladi ostrižene. Dlaka ovce ščiti tudi pred zunanjimi vplivi. Posledica nenaravne izpostavljenosti kože so gnojne okužbe kože in okužba obnohtnega triva na kopitih. Obe bolezni povzročata trpljenje. Ob dejstvu, da poznamo enakovredno tople, lepe in uporabne pletenine iz bombaža, je še veliko bolj očitno, kako nepotrebno je to trpljenje.

Pobuda Uggs are ugly

Svetovna pobuda Uggs are ugly je protest proti množičnemu kupovanju usnjenih volnenih škornjev. Za vsak par uggic trpi 8 ovac. Po mnenju pobudnikov je to odločno preveč, zato si prizadevajo osvetliti etični problem tega trendovskega fenomena.

Usnje je velik problem obutve in oblačil, ker povzroča trpljenje, ki se neizogibno konča s smrtjo. Med dovoljene prakse ubijanja živali za namene krzna in usnja spadata uporaba analnega elektrošoka in uplinjevanje.

Odličen bombaž

Bombaž je mehek naravni material, ki diha. Zaradi zračnosti in možnega tankega tkanja je odličen za poletne dni. Hkrati je tkanina močna in je lahko stkana tudi za zelo kompaktna zimska oblačila. Bombaž se priporoča tudi za ljudi z alergijami.  

Označevanje obutve

Pred nakupom obutve se prepričajte, da izdelek ni narejen iz usnja ali drugih materialov živalskega izvora. Vsaka obutev mora biti jasno označena, iz česa je narejena. Oznake so naslednje:

Usnje Textil Drugi materiali
usnje.jpg  tekstil.jpg  drugi_materiali.jpg