ARHIVSKA STRAN VEGAN.SI

To so arhivirane strani starega portala vegan.si. Obišči prenovljeno stran na vegan.si.

Živali izkoriščane za zabavo

tiger.jpg“Med obiskom cirkusa se redko vprašamo, kaj žival vzpodbudi, da naredi nekaj nenaravnega, celo nevarnega, kot npr. skakanje skozi ogenj, skakanje po eni nogi, ali pa skakanje v vodo z majavih platform visoko v zraku. Dreserji živali bi radi občinstvo prepričali, da živali premamijo v tako vedenje z obljubo nagrad. Toda v resnici te živali nastopajo zato, ker se bojijo kazni. Živali, ki so navajene živeti prosto v naravi, so v cirkusu obsojene na majhne puste kletkah, brez normalnega gibanja in socializacije. Vozijo jih s kraja na kraj in do 95 odstotkov življenja so privezane z verigami.” 

“So živalski vrtovi dragocene, poučne in varovalne ustanove? Seveda so živalski vrtovi zanimivi, toda poučni so samo v smislu, da nas učijo neupoštevati naravo drugih živih bitij. Kaj se lahko naučimo o prostoživečih živalih, če jih gledamo v ujetništvu? Živalski vrtovi obstajajo, ker so ljudem zanimive eksotične stvari. In za obiskovalce živalskih vrtov so živali prav to... stvari. V obeh primerih, v cirkusih in živalskih vrtovih, so prosto živeče živali ujete, zaprte v kletke, transportirane in naučene da delajo kar človek zahteva od njih.” 

“Poleg izgube naravnega okolja, je lov poglavitna grožnja življenju in obstoju živalim v divjini. Lovci pobijejo preko 200 milijonov živali vsako leto. Jeleni, srne, zajci in veverice so na vrhu seznama najpogostejših tarč. Tega se ne da se zanikati... Če je lov šport, potem je to krvav šport. Tarče so žive in trpijo pred nasilno smrtjo.”