ARHIVSKA STRAN VEGAN.SI

To so arhivirane strani starega portala vegan.si. Obišči prenovljeno stran na vegan.si.

Živali izkoriščane za oblačila

creda.jpg"Povpraševanje po usnju prihaja predvsem iz ZDA, Nemčije in Velike Britanije. Skoraj vsakdo ga nosi, brez ali skoraj brez pomisleka od kje prihaja. Na tisoče indijskih krav tedensko zakoljejo zaradi njihovih kož. Odkupijo jih v podeželskih predelih Indije od revnih družin, ki jih prodajo samo po zagotovilu, da bodo živali preživele preostanek življenja na farmah. Da bi premestili živali v državo, kjer jih lahko legalno ubijejo, ubijanje krav je namreč prepovedano v večini Indije, morajo živali podkovati in zvezati, v pripravi na strašen pohod smrti, ki lahko traja tudi več dni. Večina največjih trgovskih verig prodaja indijsko usnje."
- Odlomek iz filma Zemljani (Earthlings)

S podpiranjem volnene industrije človek ne podpira samo striženje ovc, kot si je marsikdo nedolžno predstavljal, temveč podpira tudi mučenje, trpinčenje in na koncu zakol živali. 

Pridobivanje krzna je krut postopek, ki se ne more z ničimer opravičiti. Krznarji velikokrat zavajajo javnost, da njihove živali živijo v najboljših razmerah, vendar je realnost povsem drugačna. Na krznenih farmah živijo živali v nepredstavljivih razmerah. Njihov konec je mnogokrat zelo krut. 

Gosi, race in kokoši doživljajo med procesom pridobivanja puha nepopisno trpljenje. Prizadejane so jim tudi fizične poškodbe. Pogosto jim poleg perja izpulijo tudi del kože.

Za proizvodnjo velikih količin svile in tkanin je ubitih na milijone žuželk.