ARHIVSKA STRAN VEGAN.SI

To so arhivirane strani starega portala vegan.si. Obišči prenovljeno stran na vegan.si.

Pomagajte

Vabimo vas, da se nam pridružite pri naših prizadevanjih za boljši svet, za osvoboditev vseh živali, za odpravo krivic in trpljenja, za mir na svetu, za lepši jutri. Spodaj najdete nekaj načinov, kako lahko to storite. Za pomoč se vam najlepše zahvaljujemo.


Postanite član Slovenskega veganskega društva

Več o včlanitvi si preberite tukaj.

 

Postanite sodelavec Slovenskega veganskega društva

Društvo neprestano išče nove sodelavce, ki so pripravljeni pomagati pri najrazličnejših aktivnostih. Če želite pomagati, nam pošljite sporočilo na info@vegan.si.

 

Donirajte ali sponzorirajte

Donacije in sponzorstva nam pomagajo pri organizaciji dogodkov, izdajanju literature ter pri drugih aktivnostih. Vsa sredstva bodo namenjena za nadaljnje projekte društva v povezavi s pravicami živali, z zdravim življenjem ter z okoljevarstvom.

Če bi želeli sponzorirati izdajo brošur in letakov, oglaševati na spletni strani ali postati sponzor katerega od prihajajočih dogodkov, se nam oglasite na info@vegan.si.

Podatki za donacije
TRR: SI56 6100 0000 5496 464, odprt pri Delavski hranilnici
Prejemnik: Slovensko vegansko društvo, Berčičeva 6a, 1000 Ljubljana
BIC/SWIFT: HDEL SI 22
Koda namena: CHAR
Namen: Donacija
Sklic: SI99

 

Donacijo nam lahko nakažete tudi preko PayPala.

 

 

Za donacijo ne potrebujete lastnega PayPal računa, zadostuje kreditna ali debetna kartica.

Namenite nam del dohodnine

Slovensko vegansko društvo je vpisano v register društev v javnem interesu, kar pomeni, da je uvrščeno na seznam upravičencev za donacijo dohodnine. Tako lahko vsak upravičenec društvu nameni do 1 % dohodnine, ki bi sicer končala v državnem proračunu.

Vabimo vas, da izpolnite zahtevo za namenitev dohodnine, ter jo po pošti pošljete na pristojni Finančni urad. Če ne veste, kateri finančni urad je pristojen za vas, ga pošljite na naš naslov, mi pa ga bomo posredovali naprej.

Obrazec najdete na: https://arhiv.vegan.si/files/1817/0246/8296/Dohodnina_SVD_2024_koncno.pdf

Če imate digitalno potrdilo, lahko zahtevo oddate preko portala eDavki. Po prijavi izberete Oddaja novega dokumenta, nato pa Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije. Vpisati je potrebno le še društveno davčno številko (26473364) in želeni odstotek dohodnine ter pritisniti Oddaj vlogo.

Če potrebujete pomoč ali dodatne informacije v zvezi z izpolnjevanjem obrazca, nam pišite na info@vegan.si

Hvala.

 

Podatki, ki jih boste potrebovali pri izpolnjevanu obrazca:

Slovensko vegansko društvo, Davčna številka: 26473364

 

 dohodnina 2024 – kopija 570.png

Zahtevo lahko pošljete tudi preko spodnjega obrazca

 


Kaj lahko naredite sami?


Postanite vegan

Najenostavnejši, najhitrejši in hkrati zelo učinkovit način je, da se odločite postati vegan. Biti vegan pomeni živeti v skladu s svojimi prepričanji in v sozvočju z lastnimi (in družbenimi) moralnimi vrednotami; s tem vsak dan prispevate k pravičnejšemu svetu in preprečujete nadaljnje izkoriščanje živali – vse to v vsakdanjih aktivnostih, kot so prehranjevanje, tuširanje in celo umivanje zob. Ne le, da s svojimi dejanji prihranite življenja živali; hkrati tudi ozaveščate druge o možnosti drugačnega načina dojemanja živali in načina življenja ter dajete zgled, da veganstvo in pravice živali nista zgolj teoretična termina, temveč ju lahko vsak posameznik privzame in uporabi v vsakodnevnem življenju.

Nekateri uspejo preiti na drug način prehranjevanja tako rekoč čez noč, spet drugim pa prehod na veganski način življenja predstavlja malo večji začetni zalogaj (iskanje etičnih alternativ, odkrivanje načina uporabe nekaterih izdelkov, iskanje nutricionističnih informacij in podobno). Ko se z vsem tem seznanite, postane veganstvo vaš novi modus vivendi –način življenja, ki redko, če sploh, terja več časa, energije in denarja kot drugi načini prehranjevanja.


Informirajte se in delite informacije naprej

Raziskujte, berite in zbirajte informacije s področja pravic živali, prehrane in zdravja, narave. Poiščite na spletu informacije o življenju na živalskih farmah, poglejte navdihujoče zgodbe veganov športnikov, pozanimajte se, zakaj se praznijo oceani.

Delite informacije v družinskem krogu, s prijatelji in znanci. Z argumenti jim dokažite, da je veganstvo prihodnost človeštva in zemlje.

 

Posvojite žival

S tem, ko brezdomni živali ponudite hrano, dom in pozornost, naredite veliko razliko v očeh te živali, hkrati pa si pridobite simpatičnega družabnika. V mnogih primerih jo s tem rešite gotove smrti. Če nimate prostora, vam finančni položaj ne omogoča ali zaradi katerega drugega razloga živali ne morete sprejeti v vaš dom, jo lahko posvojite na daljavo in jo hodite obiskovat v bližnje zavetišče.

 

Postanite aktivist

Udeležite se protestnega shoda, delite letake, od lokalnih oblasti zahtevajte spremembe zakonodaje na področju pravic živali, zdravstva, ekologije. Organizirajte degustacijo veganskih jedi, projekcijo filma ali predavanje. V restavracijah in lokalih zahtevajte veganske izbire. Pišite spletni blog in objavljajte veganske recepte.

 

Bodite dober zgled

"Dober zgled ni le ena od možnosti, da vplivamo na druge ljudi. To je edina možnost."
– Albert Schweitzer