Preverite velikonočne recepte ki so jih pripravili slovenski ustvarjalci vsebin z veganskimi recepti:
- VEGANSKA WELLINGTON PEČENKA
- PRESNI KORENČKOV CHEESECAKE (brez glutena)
- VELIKONOČNI PIŠKOTI
VEGANSKA WELLINGTON PEČENKA
Avtor: BITE with ZEST @bitewithzest
Sestavine za pečenko:
2 jž olja
½ čebule
3 stroke česna
2 čž timijana
2 čž mletega rožmarina
2 čž mlete kumine
80 g sončničnih semen
170 g kuhane pese (1 srednje velikosti)
200 g dimljenega tofuja
1 čž mlete dimljene paprike
1 čž balzamičnega kisa
2 jž koruznega škroba
sol in poper po okusu
Sestavine za gobji nadev:
500 g gob (šampinjoni)
2 šalotki (srednji)
2 stroka česna
2 jž olja
1 čž timijana
sol in poper po okusu
Sestavine za ovoj:
1 paket listnatega testa
2 čž olja
črna kumina za dekoracijo
Postopek:
Pečenka:
1. V ponvi segrejemo olje, nasekljamo čebulo in česen ter ju popražimo. Odstranimo z ognja in prestavimo v skledo multipraktika in dodamo preostale sestavine. Miksamo do fine strukture. Solimo in popramo po okusu.
2. Pečenko položimo na prozorno folijo (za lažje oblikovanje) in oblikujemo valjasto obliko, dolgo približno 15 centimetrov. Preložimo na pekač, obložen s peki papirjem in prestavimo v predhodno ogreto pečico ter pečemo 30 minut na 180°C.
Gobji nadev:
1. Šampinjone očistimo in drobno nasekljamo.
2. Drobno nasekljamo tudi šalotki in česen.
3. V ponvi segrejemo olje, na katerem rahlo prepražimo šalotko in česen, nato dodamo šampinjone.
4. Vse skupaj začinimo s timijanom, solimo in popramo po okusu ter pražimo toliko časa, da šampinjoni spustijo vodo.
5. Pustimo, da se masa za gobji nadev popolnoma ohladi. Lahko jo prestavimo tudi v hladilnik.
Sestavljanje:
1. Listnato testo razpremo in na sredino namažemo gobji nadev v velikosti pečenke.
2. Pečenko postavimo na nadev, nato pa celotno površino pečenke obložimo s preostalim gobjim nadevom. Nadev pritisnemo, da se lepo oprime pečenke.
3. Pečico ogrejemo na 200°C.
4. Ob straneh pečenke zdaj testo narežemo na približno 2 cm široke trakove. Zarežemo jih rahlo diagonalno.
5. Zgornji in spodnji rob testa zavihamo čez pečenko, stranske trakove pa prepletemo tako, da bodo med njimi tanjše špranje, skozi katere bo med peko lahko uhajala vlaga.
6. Ostanke testa lahko porabimo za dekoracijo ali pa se kar lotimo peke.
7. Na koncu testo premažemo z oljem, posujemo s črnim sezamom in postavimo v pečico.
8. Pečemo 25 minut pri 200°C, da testo dobi zlato-rjavo barvo.
9. Pečenko ohladimo in postrežemo skupaj s pečenim krompirjem ali drugo zelenjavno prilogo.
PRESNI KORENČKOV CHEESECAKE (brez glutena)
(za 12 manjših rezin)
Avtor: Tjaša Ribič @goingplant
Sestavine za podlago:
100 g orehov
55 g ribanega kokosa
135 g sončničnih semen
ščepec soli
100 g korenja
2 jž mandljevega/lešnikovega masla
1 jž chai začimbne mešanice*
200 g datljeve paste ali datljev
1 jž javorjevega sirupa
*Sestavine za chai spice mix:
(vse začimbe naj bodo v prahu)
1 čž cimeta
1 čž kokosovega sladkorja
1/2 čž klinčkov
1 čž ingverja
1 čž kardamoma
Če nimaš vseh začimb, lahko uporabiš tudi samo 1čž cimeta
Sestavine za kremo:
140 g indijskih oreščkov
120 g kokosove kreme
2 jž limoninega soka
1 čž vanilijega ekstrakta ali paste
3 jž javorjevega sirupa
Postopek:
Če uporabimo cele datlje, jih je priporočljivo najprej namočiti v vodi, najboljše čez noč ali za vsaj 1h v vroči vodi in jih dobro odcedimo.
1. Vse oreščke in semena zmiksamo v multipraktiku, prav tako korenje ali pa ga naribamo na drobno.
2. V multipraktiku najprej zmiksamo vse suhe sestavine in šele nato dodamo nasekljano korenje, mandljevo osnovo, agavin sirup in ponovno zmiksamo. Na koncu dodamo datlje. Če je masa preveč mokra in se lepi, dodamo še malo kokosa ali mletih semen.
3. Maso pretlačimo po dnu pekača (18x11cm).
4. Kremo pripravimo, tako da zmiksamo vse sestavine v blenderju, do gladkega. Po vrhu podlage prelijemo kremo in položimo cel pekač v hladilnik za 3 ure ali še boljše v zamrzovalnik za 1-2 uri.
5. Ko je krema ohlajena in lepo strjena, rezine narežemo na poljubne koščke, posipamo s cimetom in na vrhu okrasimo s koščkom oreha ali pekana.
VELIKONOČNI PIŠKOTI (brez glutena)
Avtor: Eva Sušin @susiiiiin
Sestavine:
170 g veganskega masla (sobne temperature)
125 ml agavinega sirupa
35 g kokosovega sladkorja (ali drugega sladkorja po želji)
1 čž vanilijevega ekstrakta
1 čž pomarančne lupinice
195 g jedilnega škroba
160 g razmaščene moke iz oreščkov po izbiri (mandljeva, orehova, lešnikova)
3-4 jž marmelade (pomarančna se odlično poda k velikonočni mizi)
sladkor v prahu za dekoracijo
Postopek:
1. Z mešalnikom dobro vmešamo maslo, agavo, sladkor in vanilijo.
2. Moko in škrob presejemo in dodamo k masi. Zgnetemo v enotno maso.
3. Pečico segrejemo na 180 °C.
4. Maso med dvema kosoma peki papirja razvaljamo na približno 5 mm debeline. Nato oblikujemo piškote - v parih, enega z luknjo in drugega brez (jaz sem za luknje uporabila kar zamašek od plastenke).
*Če se masa preveč lepi, jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
5. Da piškote čim manj premikamo, samo odstranimo odvečno maso okoli piškotov in jih pečemo kar na istem peki papirju, na katerem smo razvaljali maso.
6. Pečemo 8-9 minut in nič dlje. Tudi če se zdi, da piškoti še niso gotovi, se bodo še strdili ko se ohladijo!
7. Ohlajene piškote z luknjo potresemo s sladkorjem v prahu.
8. Vsak piškot brez luknje namažemo z marmelado in nanj položimo piškot z luknjo.
Piškote shranjujemo v nepredušni posodi do 14 dni.